Honden met stokken laten spelen

Een hond met stokken laten spelen

 ‘Prachtige dag vandaag hé Sas?’ ‘Ja heerlijk! Fijn om samen eindelijk weer gezellig met de honden te kunnen lopen.’ Katy pakt een stok op van de grond en wil hem nét gaan gooien voor de honden, ‘Nee!’ roept Sas naar haar! ‘Niet doen!’ 
Stokken zijn een van de meest voorkomende speeltjes die mensen gebruiken voor hun honden. Tevens ook een van de meest voorkomende oorzaken om met je hond naar de dierenarts te moeten. Soms zelfs met fatale afloop…

De gevolgen kunnen aanzienlijk zijn 

Tijdens het spelen/gooien met een stok kan deze ongelukkig tegen het hoofd, de ogen of een andere gevoelige plek op het lichaam terecht komen. Zo ken ik een voorbeeld dat een hond werd geraakt door de punt van een stok op zijn voorhoofd. Bij de dierenarts bleek dat de hond een schedelbreuk had opgelopen en een zware hersenschudding. Als dit ook nog eens in het eerste levensjaar van je hond gebeurd, kan dit de verdere ontwikkeling belemmeren! 

Als je hond de stok wilt vangen, in de lucht bijvoorbeeld, kan deze zelfs een deel van het lichaam doorboren! De stok kan de slokdarm, nek en zelfs de oksels en borstkas van een hond doorboren. Zo liep er een hond vol in op een stok die naar hem toe werd gegooid, deze schoot door achter in zijn keel, waarbij de hond zijn tong en keel beschadigde en was er een slagader geraakt. Hoe heftig is dit?! 

Stokken uit het bos

Geregeld zie ik ook honden in het bos met een stok in hun bek rondrennen, echter kan deze achter in de keel schieten en/of de tanden en bek verwonden. En alsof dat nog niet het ergste is, ken ik een verhaal van een hond die met een stok in zijn bek tussen twee bomen door wilden rennen, maar de stok paste er niet doorheen. De stok brak, waardoor de hond een gapende wond achter in zijn keel eraan over hield. Een andere hond liep tegen een boom aan met de stok in zijn bek en deze had zijn hele slokdarm en een belangrijke slagader doorboort. Deze hond overleefde zijn ‘superleuke’ stokavontuur niet… 

Ten slotte honden die lekker relaxt op een stok liggen te kauwen, ‘dat is toch niet zo gevaarlijk?’ Jawel! Denk aan de vele splinters die erin zitten, deze kunnen voor fikse ontstekingen zorgen in de tong, het tandvlees en zelfs de slokdarm. Vreselijk pijnlijk resultaat om ‘maar even leuk’ op een stok te kunnen kauwen. Als de ontsteking in de keel verslechterd, kan de hond zelfs moeite met adem halen krijgen! Soms kun je er pas later of té laat achter komen dat er iets helemaal niet goed is gegaan tijdens het kauwen op die stok. Zo kunnen er ook stukjes stok verdwaald raken in het lichaam en later, tijdens het lopen/rennen, alsnog iets kapot maken in het lichaam. 

Een tennisbal dan? 

Ook het spelen met tennisballen raad ik af. Naast dat ook een tennisbal verkeerd kan ‘schieten’, is het super slecht voor de tanden van je hond. Vuil en zand hecht zich aan de ‘haartjes’ van zo'n tennisbal en dat werkt als een soort schuurpapier voor het gebit van je hond. 

Het kan honderd keer goed gaan, maar áls het misgaat, kan het dus ook echt foute boel zijn. Met, in sommige gevallen zelfs, een dodelijke afloop. 

 
Voor meer honden(trainings)tips en dagelijkse story's over hondentrainingen, check dan:
 

👉  Instagram: Patricia_dogs
👉  TikTok: Dogtrainingpatricia
👉  Facebook: Patricia Jongenelen