Mijn hond, mijn vriend

Mijn hond mijn vriend

 
Een baby van 8 maanden doodgebeten door een hond… Dat komt toch ontzettend hard binnen?! Mensen onderschatten hoe snel het mis kan gaan. Negen van de tien keer gaat het goed, tot die ene keer… Zal wel een herder of bullachtige zijn geweest, maar ook die ‘oh zo lieve Labrador’ hoort bij één van de minimaal 44 rassen die jaarlijks voor 150.000 bijtincidenten in Nederland zorgen! Hiervan moet ruim 30% door naar een dokter of zelfs ziekenhuis en het schokkende is dat het meestal kinderen zijn. In enkele gevallen met dus zelfs dodelijke afloop, hoe heftig?! Ook al lijkt jouw hond lief, laat hem niet alleen met kleinere kinderen, is mijn advies. Het ligt ook vaak aan de kinderen. Zij herkennen hondentaal niet en gaan vaak door totdat ze ver over de grens van een hond heen zijn gegaan… Wij mensen hebben onze honden soms zo vermenselijkt, met de beste intenties en gevoelens, maar het zijn en blijven nog steeds honden. 

Lichaamstaal 

Beelden van kinderen die ‘spelen’ met honden. Wat er voor de meeste mensen eerst als lief en schattig uitziet, blijkt na het volgen van de workshop ‘Lichaamstaal van de hond’ helemaal niet zo te zijn. Integendeel!!! Aan het einde van de workshop is de basis gelegd voor kennis over houdingen, gedragingen en stresssignalen bij honden. De roze bril is wel afgegaan en een stukje bewustzijn is ontstaan. Honden geven juist heel vaak aan dat ze iets helemaal niet zo prettig vinden, maar wij mensen of kinderen blijven soms doorgaan eenvoudig omdat we de signalen van de hond niet herkennen. Tot dan vervolgens de emmer overloopt bij de hond en de hond met alle gevolgen van dien, zijn grenzen aangeeft. En dan is het: ‘Hij viel zomaar aan! Deze hond is vals en moet ingeslapen worden.’ Vaak is dit dus helemaal niet zo, maar lezen/herkennen wij het gedrag van de hond niet en respecteren wij de grenzen van de hond niet. 

Kinderen en honden socialiseren 

Tijdens onze speelochtend én de gewone lessen zijn kinderen welkom. Zo worden kinderen gesocialiseerd met honden, plus geven trainers en hondeneigenaren tips. Hoe benader je een pup/hond? Wat vindt een pup/hond fijn en wat vooral ook niet? Maar ook de puppies/honden worden gesocialiseerd met kinderen. Zo kunnen ze spelenderwijs aan kinderen wennen en positieve ervaringen opdoen. Daarnaast bieden wij ook privélessen aan huis en gedragsconsulten aan om zo ook de kinderen te begeleiden in hoe om te gaan met hun gezinslid op vier poten. 

Mijn hond, mijn vriend, zeker mogelijk en brengt jou en je kinderen zoveel geluk en liefde!

 
Een gewaarschuwd mens telt voor twee, toch?

 
👉  Instagram: Patricia_dogs
👉  TikTok: Dogtrainingpatricia
👉  Facebook: Patricia Jongenelen